مقدمه: اول از همه بگزارید تفاوفت بیت اترنت و Ip را بازگو کنیم اکثر افراد فکر می کنند که مفهوم اترنت درواقع یک ارتباط فیریکی است ولی وقتی شما روی کامپیوتر خود پورت اترنت دارید و با کابل به یک روتر یا مودم متصل می شوید در واقع یک ارتباط LAN Connection برقرار کرده اید، اترنت یک کانکشن نیست ولی یک پروتکل از موسسه مهندسین الکتریکی و الکترونیک ( IEEE) می باشد.
خوب حالا فهمیدیم که اترنت یک پروتکل است در قیاس با ارتباط فیریکی بگزارید یک مقدار عمیق تر وارد ماجرا بشیم ، وقتی در یک شبکه با چنیدن دستگاه متصل بهم را بررسی می کنیم محتوایی که بین این دستگاه ها رد و بدل می شود Ethernet Packet یا بسته شبکه نام دارد. خوب حالا با چه استانداردی این بسته ها ارسال می شوند؟ خوب پروتکل ای نیز برای نوحه ارسال بسته ها وضع شده است که به آن TCP/IP می گویند و به طور گسترده ای در ارتباطات اینترنتی استفاده می شود.
واژه TCP مخفف Transmission Control Protocol که در واقع یکی از لایه های OSI می باشد آمده است و در حالی که IP مخفف Internet Protocol نیز می باشد. معماری کامل تر TCP/IP همان OSI می باشد که در اینجا ما قصد نداریم به بررسی آن بپردازیم و فقط تا آن جایی که به قسمت مربوط یعنی TCP/IP مربوط است را بیان می کنیم.
مدل TCP/IP یک مدل لایه ای می باشد که از چار قسمت به تر تیب از بالاترین لایه :
- برنامه یا Applications
- § TCP
- § IP
- § Network
تشکیل شده است.کارکرد کلی بیان شد ولی هر لایه جزییات و عملکرد های زیادی را انجام می دهد، به طورکلی وقتی کار با هر لایه به پایان رسید به ایه پایین تر رفته ونهایتا تا لایه آخر برسد.
هر لایه پروتکل های مخصوص به خود را دارد که به صورت قرار دادی تا به امروز هنوز هم از آنها استفاده می شود، مثلا در لایه برنامه وقتی شما از مرورگر اینترنت استفاده میکنید از پروتکل های نظیر HTTP,HTTPS و FTP استفاده می کنید. هر لایه اطلاعات مربوط به خود را به عنوان یک سرباری و یا هدر به بسته ارسالی اضافه می کند و به لایه پایین تر می فرستد که در اینجا لایه بعدی TCP می باشد.
لایه TCP : این لایه وظیفه بسته بندی و آنپک کردن داده ها و همچنین خطا یابی می باشد.
لایه IP: لایه اینترنت یا پروتکل اینترنت وظیفه اضافه کردن بسیاری از شناسه ها نظیر آدرس های IP مبدا و مقصد را دارد و نهایتا داده ها را به لایه پایینی یعنی شبکه ارسال می کند.
لایه شبکه : داده هارو به صورت packet در می آورد و آنها را به دستگاه دیگر در شبکه منتقل میکند.
داده ها به همین روال بسته بندی بررسی و به لایه های دیگر ارسال و در دستگاه دیگر Unpack و به لایه های بالایی فرستاده می شوند.
Ethernet/Ip :
خوب حالا که با مفهوم و نحوه عملکرد TCP/IP آشنا شدین میریم سراغ EtherNet/IP که مربوط به اتوماسیون صنعتی می باشد. قسمت IP در این پروتکل نمایانگر Industrial Protocol همان پروتکل صنعتی است که با مفهوم های قبلی در مورد IP بیان شد متفاوت است.
قسمت IP این پروتکل از سه قسمت تشکیل شده استدو لایه ادغام شده دیتا لینک و فیزیکال به همراه یه لایه ترکیبی دیگر از OSI که لایه های 5,6,7 را تشکیل می دهند و به آن CIP می گویند و نهایتا با لایه های 3 و4 OSI که TCP/IP می باشد و پروتکل UDP از لایه 4 ادغام شده اند.
خوب بایستی لایه TCP/IP را کمی باز تر کنیم تا دقیقا مشخص بشود که کدام برنامه و از چه پروتکل ای استفاده می کند.
پروتکل TCP : اگر از این پروتکل استفاده کنیم همیشه عملکردی تحت عنوان تاییدیه ارسال و دریافت اطلاعات را خواهیم داشت. پکت به مقصد ارسال و توسط دستگاه مقصد در شبکه دریافت و رسید دریافت یا تاییدیه آن به ارسال کنند ارسال می شود.
پروتکل UDP : روش ارسال و دریافت در این روش مثل TCP نبوده و درواقع تاییده ای برای ارسال درایف یگر وجود نخواهد داشت. این پروتکل معمولا تحت عنوان Erthernet I/O بر روی پی ال سی شما یا دیگر دستگاه ها قرار دارد. این دستگاه ها به طور مداوم در حال ارسال داده ها هستند و حتی اگر پکت ای دریافت هم نشود مشکلی پیش نخواهد آمد چرا که پکت بعدی در راه است.
CIP : CIP
از طراحی شی گرا برای ارائه پروفایل دستگاه به VFD استفاده می کند. اگر از پیغام های دستور عملی CIP در دستگاله پی ال سی خود استفاده کرده باشید . می دانید که این موارد مربوط به بررسی داده هایی نظیر فرکانس، سرعت و و خطاها می باشد و شما این کد اسمبلی را به دستورعمل های CIP اضافه می کنید. داده های رد بدل شده تعدادی از داده های رجیستر ها می باش که شما تبدیل به تگ و نقشه برای داده های مورد نظر کرده اید. این نسخه از E/IP با بسیاری از سویچ های استانداد اترنت سازگار است که رد اتوماسیون صنعتی استفاده می شود. که همین امر موچب شده تا به راحتی راه اندازی شود. ترکیب سرعت های 10و100 مگابیت بر ثانیه داده ها بهراحتی توسط این سویچ ها قابل مدیریت است.
جمع بندی: در حالتی ساده تر EtherNet/IP پکت های اترنت هستند که توسط پروتکل صنعتی ترکیبی CIP,TCP/IP و UDP استفاده می شوند تا داده های مورد نیاز به پی ال سی شما مبادله شود.
شرکت آسام نمایندگی محصولات زیمنس در ایران