در دنیای امروز، صفحه نمایشهای لمسی در تمام فرآیندهای روزمره کاربرد دارند؛ به طوریکه در تلفن، تبلت، لپ تاپ، رایانه و…، قابل مشاهدهاند. علاوه بر این ظهور صفحه نمایشهای لمسی، تحولی نوآورانه در صنایع مختلف نیز ایجاد کرده است و موجب پیدایش سیستمهایی از جمله Hmi شده است. بدین منظور پیشنهاد میکنیم تا انتهای مطلب با ما همراه باشید تا با ویژگیها و کاربردها و نحوه عملکرد سیستم HMI آشنایی پیدا کنید.
HMI چیست؟
در بحث اپراتورهای کارخانه و نیروی فعال در این بخش، استفاده از صفحه نمایشهای لمسی رابط ماشین انسانی که به اختصار Hmi نامیده میشوند، نقش مهمی دارند. درواقع با استفاده از Hmi میتوان از مزایای متنوعی از جمله دسترسی به انواع سوئیچها و کنترلهای دقیق، دست پیدا کرد. Hmi درواقع رابط کاربری است که با ارائه ترکیبی از ویژگیهای سختافزار و نرمافزار، امکان تعامل آسان بین انسان و ماشین را فراهم میکند. هدف اصلی ایجاد این تعاملها، کنترل و نظارت بر فرآیندهای در حال جریان در فرآیندهای صنعتی، بدون حضور فیزیکی در موقعیت دقیق آنهاست. امروزه صفحه نمایشهای لمسی Hmi دقت و کارایی قابل اطمینانی را ایجاد کرده و پیشرفت بالایی را نسبت به تنظیمات آنالوگ قدیمی، ارائه میکنند.
درواقع سیستمهای Hmi دارای تنوع بیشتری در کنترل و کاربردهای مختلف دارند و بر اساس موقعیت قرارگیری، ویژگیهای خاصی را برای افزایش احتمال موفقیت پروژه و عملیات، ارائه میکنند. پیش از تولید سیستمهای اچ ام آی، برای مشاهده هرگونه پیشرفت مکانیکی در فرآیند، لازم به حضور فیزیکی اپراتور در موقعیت مورد نظر بود تا پیشرفت پروژه را به طور دقیق ثبت کرده و در صورت بروز هر نوع تغییر در فرآیند و یا در موقعیتهای اضطراری، اقدامات لازم را انجام دهد. Hmi از نرمافزاری منحصر به فرد برخوردار است که توسط مهندسان و با توجه به منطقهای که مورد استفاده قرار میگیرند، طراحی و برنامهریزی می شود. نحوه طراحی این سیستم با توجه به اطلاعاتی که در آینده روی صفحه مانیتور نمایش خواهد داد، انجام می شود؛ درواقع با دریافت اطلاعات لازم باید تعیین شود که به چه کلید و دکمههایی برای دریافت بهترین نتایج در عملیات، نیاز است.
نرمافزار سیستم اچ ام ای کاملاً به منطقه عملکرد و سیستم و یکپارچگی مورد نیاز و بودجه آن بستگی دارد؛ در این شرایط قابلیتهای متنوعی برای دریافت بهترین نتایج و عملکردها ارائه میکند. به عنوان مثال برای محافظت از سیستم در برابر دسترسیهای غیرمجاز، کنسول Hmi به کنترلهای امنیتی دسترسی مبتنی بر نقش ادغام می شود. در این شرایط Hmi به عنوان بخش حیاتی سیستم SCADA، تنها با استفاده از شناسه و رمز عبور قابل دسترسی است. علاوه بر این، اچ ام آی باید به گونهای طراحی شده باشد که اطلاعات مربوط به واحد نیرو و پارامترهایی مانند ولتاژ، جریان، فرکانس و… را با دقت و کیفیت بالایی انجام دهند.
خرید اچ ام ای صنعتی را به چه کسانی پیشنهاد میکنیم؟
امروزه رابط انسان و ماشین hmi جزء حیاتی از فرآیندهای صنعتی خودکار بوده و در سیستمهای SCADA از اهمیت قابل توجهی برخوردار است. درواقع Hmi به عنوان ایستگاهی متمرکز برای نمایش دادههای فرآیندهای در حال انجام و ارائه کنترلهای لازم به اپراتور، عمل میکند و نظارت بر فرآیند را تا حدود زیادی سریع و آسانتر نموده است. امروزه تقریباً هر سازمان صنعتی به فناوری Hmi نیاز دارد تا با بهرهوری از آن بتواند عملکرد ماشین و تعامل انسانی را به حداکثر برسانند. به طور کلی از سیستم اچ ام آی میتوان در واحدهایی که در ادامه به معرفی برخی از آنها خواهیم پرداخت؛ بهره برد:
- واحدهای نیرو و انرژی
- صنایع مواد غذایی و نوشیدنی
- تولیدیها
- صنایع بازیافتی
- واحدهای حمل و نقل
- آب و فاضلاب
کاربرد اچ ام آی چیست؟
هدف اصلی سیستم اچ ام ای، اطمینان از عملکرد مؤثر از طریق ارائه کنترلهای لازم برای نظارت بر فرآیندهای مختلف است. این سازوکار توسط اپراتور انسانی صورت میگیرد که کنترلهای لازم را در طول انجام عملیات، اجرا کرده و در شرایط اضطراری نیز کنترل خودکار را اعمال میکند. در ادامه میتوانید با برخی از مهمترین کاربردهای Hmi آشنایی پیدا کنید.
- تجسم و نمایش دادهها به صورت گرافیکی
- نظارت بر ورودی و خروجی ماشینآلات صنعتی
- نظارت بر شاخصهای کلیدی عملکرد
- پیگیری زمان تولید، فرآیند و…
- اعمال تغییرات مورد نیاز
- سیستمهای مدیریتی
مزایای استفاده از اچ ام ای
به طور کلی با استفاده از سیستم Hmi زیمنس میتوانید عملیات در حال جریان در موقعیتهای مختلف را با استفاده از سختافزار و نرمافزار مناسب، مدیریت کنید. بدین ترتیب سیستمهای اچ ام آی، اطلاعات را با plc و سنسورهای ورودی و خروجی مبادله کرده و نتایج را برای مطالعه و بررسی واحدهای نظارتی، نمایش میدهند.
- مشاهده و مدیریت فرآیندهای صنعتی
- برقراری ارتباط از طریق سیستمهای EPR، SCADA و MES
- عدم نیاز به حضور فیزیکی مداوم در موقعیت عملیات
- عدم نیاز به یادداشتبرداری مداوم از پیشرفت پروژه
- کاهش خطای نیروی انسانی
- کاهش هزینهها با جلوگیری از بروز خطاهای احتمالی
انواع Hmi کدامند؟
در سطوح پایه، هر HMI، عملکرد مشابهی را ارائه میدهد که بر محوریت کمک به اپراتور برای اجرای یک فرآیند یا عملیات است. با این حال در سطوح فراتر از پایه، مدلهایی از اچ ام ای وجود دارند که برای برخی کاربردهای خاص، طراحی شدهاند. در ادامه میتوانید با نمونههایی از این سیستمها آشنایی پیدا کنید.
- Hmi ناظر
درواقع با قرارگیری واحدهای نظارتی Hmi در کنار سیستم جمعآوری اطلاعات اسکادا یا سیستمهای اجرایی تولید، مزایای زیادی برای کنترل انواع پروژه فراهم خواهد شد. به طور کلی این نوع اچ ام آی، فرآیندهای تولید را نظارت و عیبیابی میکند.
- Hmi جایگزین کننده
این مدل از سیستمهای Hmi، از طراحی ساده و متمرکز برخوردار بوده و تمام عملکرد و کنترلها را به صورت یک جا در اختیار اپراتور قرار میدهد. درواقع این نمونه اچ ام آی، دکمههایی را که از طریق صفحه کلید قابل دسترسی اند، با صفحات لمسی جایگزین میکند.
- Hmi کنترل کننده
این نمونه میتواند برای عملیات و فرآیندهایی که به بازخورد ثابت و مداوم مانند پرینت اطلاعات و… نیاز دارد، مفید باشد. Hmi کنترل کننده در ذخیره و نمایش اطلاعات مختلف از روند ورود به سیستم، اجرای دستورالعملها و…، عملکرد قدرتمندی را ارائه میکند.
بهترین برندهای Hmi
برای خرید Hmi باید نمونهای را انتخاب کنید که از طراحی کاربرپسند برخوردار باشد و با کاربری ساده و قابل درک، فرآیندهای جاری را مانیتور کرده و کنترلهای لازم را برای انجام اقدامات لازم در فرآیندهای صنعتی، ارائه دهد. در این شرایط انتخاب سیستم اچ ام آی از مشهورترین برندهای بازار میتواند راهی مؤثر برای دستیابی به کیفیتهای بالا باشد؛ بدین منظور در ادامه به معرفی برخی از بهترین برندهای اچ ام آی موجود در بازار، خواهیم پرداخت:
- دلتا
- زیمنس
- عمران
- ال اس
- ای بی بی
- آلن بردلی
معرفی Hmi زیمنس
Hmi زیمنس یکی از بهترین و پرقدرت ترین نمونههای سیستم اچ ام آی است که با پردازش قدرتمند خود میتواند کیفیت بالایی را در اتوماسیون صنعتی ارائه دهد. Hmi زیمنس به نحوی عمل میکند که اطلاعات به دست آمده، پس از برقراری ارتباط با PCL ها و سنسورهای ورودی و خروجی، روی صفحه دستگاه نمایش داده میشوند. اطلاعات نمایش داده شده برای نظارت یا ردیابی و حتی عملیاتهای اجرایی مانند خاموش کردن دستگاه، افزایش سرعت عملیات و…، کاربرد دارند. به طور کلی، اچ ام آی زیمنس، به دسترسی آسان به اطلاعات کمک میکند و در صورت نیاز نمودارها، داشبورد اطلاعات دیجیتال و… را در اختیار کاربران قرار میدهد. اچ ام آی زیمنس از اجزای مختلفی تشکیل شده است که در ادامه به بررسی آنها خواهیم پرداخت:
- کنسول اپراتور
کنسول اپراتور به دلیل برخورداری از واحدهای مختلفی از جمله واحد نمایش بصری، موس، صفحه کلید، امکانات ارتباطی و…، به عنوان مهمترین بخش Hmi شناخته می شود. در سیستمهای SCADA زیمنس، یک اپراتور تنها حدود 3 الی 4 مانیتور را کنترل میکند تا با ارائه گرافیک کامل، برنامهریزی و نظارت صحیح سیستم را تسهیل کند. علاوه بر این، آلارم های مختلفی نیز در کنسول اپراتور وجود دارد که وظیفه اطلاع رسانی از رویدادهای مختلف برای اقدام و تغییر رویداد را به انجام میرسانند. به طور کلی کنسول اپراتور باید به اندازه کافی متناسب باشد تا امکان عملکرد آسان و نظارت دقیق برای اپراتور فراهم شود.
- دیالوگ باکس
این بخش به عنوان پل ارتباطی بین اپراتور و سیستم عمل میکند و هر زمان که اطلاعاتی برای ارائه وجود داشته باشد را نمایش میدهد. درواقع مهندسان باید بخش دیالوگ باکس سیستم اچ ام آی را به سادهترین شکل ممکن طراحی کنند تا بدین ترتیب دستورات ارسال شده برای اپراتور ساده و قابل درک باشد. علاوه بر این کلیدهای عملکرد موجود در صفحه کلید دیالوگ باکس به گونهای برنامهریزی شدهاند که اعمال هرگونه تغییرات، با حداقل میزان تلاش توسط اپراتور صورت بگیرد.
- نمودار مقلد
در ایستگاه مرکزی اچ ام آی، نمودار مقلد یا میمیک دیاگرام، یکی از مهمترین اجزای سیستم محسوب می شود که از طریق آن، نمای کلی فرآیندهای تحت کنترل برای اپراتور نمایش داده می شود. نمایش این نمودارها به نمایشگرهای چندگانه بزرگ مانند LCD یا LED نیاز دارد که از قابلیت SCADA برخوردار باشند.
- سیستمهای جانبی
بخش عمده سیستمهای جانبی مرتبط با HMI، پرینترهایی هستند که اطلاعات مختلفی را چاپ میکنند. این پرینترها عمدتاً 3 نوع هستند که از یکی از آنها برای چاپ آلارم ها مورد استفاده قرار میگیرد. از دومین پرینتر برای چاپ اسکرین شات های سیستم به صورت رنگی، استفاده می شود و سومین چاپگر نیز از نوع سیاه و سفید لیزری بوده و برای چاپ آخرین گزارشها، مورد استفاده قرار میگیرد.
قیمت Hmi زیمنس
به طور کلی قیمت Hmi زیمنس با توجه به پارامترهای مختلفی مانند خروجی و ورودی آنالوگ یا دیجیتال، نوع شبکه، منبع تغذیه و… بستگی دارد. در این شرایط توجه داشته باشید که کارایی بالا و مزایایی که سیستم Hmi در فرآیندهای مختلف ارائه میکند، اطمینان از دقت انجام عملیات را تا حدود زیادی بالا برده و به تعامل سریع و مؤثر نیروی کار کمک میکند. به همین دلیل سیستم اچ ام آی ارزش سرمایهگذاری قیمتهای اختصاص داده شده را داشته و حتی به سودآوری کلی پروژه نیز کمک میکند. علاوه بر این سیستم Hmi زیمنس به سرعت مشکلات و عیوب احتمالی را شناسایی میکند و از بروز زیانها و اشکالات هزینه بر در اتوماسیون صنعتی نیز جلوگیری میکند. جهت مشاهده قیمت صفحه نمایش های صنعتی روی لینک های مرتبط در زیر کلیک کنید.
انواع Hmi زیمنس را بشناسیم
زیمنس، مدلهای متنوعی از انواع Hmi را با ویژگیهای منحصر به فرد ارائه میکند که هر یک از آنها، عملکرد پروژههای خاصی را بهبود میبخشند. در ادامه میتوانید با برخی از مهمترین سیستمهای اچ ام آی زیمنس و ویژگیهای هر نمونه آشنایی پیدا کنید.
این نمونه از انواع سیستمهای اچ ام آی زیمنس، از پنل های پایهای PN یا DP برخوردارند و هر دو صفحه کلیدهای لمسی یا دکمهای را پشتیبانی میکنند. این مدل Hmi میتواند یکی از بهترین انتخابها با قیمتهای مناسب و عملکرد عالی باشد که فرآیندهای صنعتی ساده را به خوبی کنترل میکند.
Hmi های کامفورت کی نمونهای از انواع سیستمهای رابط بین انسان و ماشین در اتوماسیون صنعتی هستند که برای شبیه سازی و کارایی بالا طراحی شدهاند. این مدل اچ ام آی کنترل توسط صفحه کلید را فراهم میکنند و
اچ ام آی کامفورت تاچ نیز از دیگر سیستمهایی است که با صرف هزینههای معقول، عملکرد و رابط یکپارچه ای را برای اجرای کنترلهای متعدد، در اختیار کاربران قرار میدهد. این سیستم قابلیتهای نظارتی مختلف را با استفاده از صفحه کلید لمسی ارائه میکند و از ساختاری کاربرپسند و ساده برخوردار است.
مرکز و نمایندگی فروش Hmi زیمنس در ایران
به دلیل اهمیت بالایی که در انتخاب تجهیزات اتوماسیون صنعتی وجود دارد، لازم است که حتماً مراجع معتبری را برای خرید مدلهای Hmi زیمنس انتخاب کرده و اصالت کالای انتخابی خود اطمینان حاصل کنید. در این شرایط فروشگاه آسام به عنوان یکی از باتجربه ترین مراجع تخصصی فروش انواع تجهیزات اتوماسیون صنعتی، آماده ارائه خدمات خود در حوزه فروش انواع مدلهای Hmi زیمنس، به شما عزیزان است. بدین منظور جهت دریافت هرگونه راهنمایی درباره خرید انواع مدلهای اچ ام آی زیمنس با کیفیت اوریجینال و قیمت مناسب، میتوانید با مشاوران باتجربه آسام ایران، در ارتباط باشید.
جمع بندی
رابطهای انسان و ماشین یا اچ ام آی، امروزه با کاهش دکمهها و سوئیچهای فیزیکی، کاربری سیستمهای کنترل را آسانتر کرده و با ارائه سیستمهای ارتباطی اسکادا مبتنی بر وب یا نرمافزار، مزایای متنوعی را برای افزایش کارایی واحدهای صنعتی ارائه میکنند. اکنون با کسب اطلاعات جامع درباره ویژگیهای Hmi زیمنس میتوانید تصمیم خود را مبنی بر خرید این سیستمها، متناسب با نیاز پروژه خود، نهایی کنید.