پروفی باس یا PROFIBUS یک استاندارد برای ارتباطات فیلد باس Fieldbus در فناوری اتوماسیونصنعتی به حساب می آید که اولین بار در سال 1989 توسط BMBF یا همان دپارتمان آموزش و تحقیق آلمان تایید شد و سپس شرکت زیمنس از ان استفاده کرد. دقت کنید که این استاندارد را با پروفی نت PROFINET اشتباه نگیرید که اترنت صنعتی می باشد و این استاندارد به عنوان بخشی از استاندارد IEC 61158 به صورت وسیع عرضه شد.
تاریخچه پروفی باس به زمان 1986 آلمان و طرح تاییدیه عمومی 21 کمپانی و صنایع که یک طرح پروژه مستر با نام فیلد باس برای همکاری در دستور کار داشتند برمی گردد. هدف پایه گذاری و ترویج استفاده از فیلد باس بیت سریال (bit-serial) بر اساس ساختار کلی نیازمندی های رابط های دستگاه های میدانی و عملیاتی بود. بدین منظور، اعضای کمپانی ها توافق کردند که مفهوم تکنیکال عمومی را برای تولید پشتیبانی کنند(به طور مثال اتوماسیون دیجیتال یا کارخانه) و اتوماسیون پردازش.اول پروتکل ارتباطی پیچیده Profibus FMS (Field bus Message Specification) که برای تقاضای وظایف ارتباطی تمرکز داشت. نهایتا در سال 1993 مشخصاتی برای پروتکل ساده تر و به طور قابل ملاحظه ای سریع ترPROFIBUS DP که مخفف (Decentralised Peripherals) تکمیل شد . پروفی باس FMS برای ارتباطات غیر قطعی داده بین پروفی مستر ها استفاده می شد. پروفی باس DP هم برای ارتباطات(قطعی) بین Profi Masters ها و ورودی/خروجی های Slave آنها ساخته شده بود.
امروزه دو نسخه از Profibus وجود دارد:
- Profibus DP که برای استفاده در حسگر های عملیاتی و محرک ها از طریق کنترلر های متمرکز در نرم افزار های اتوماسیون تولید به کار می رود.
- PROFIBUS PA اتوماسیون پردازش که برای مانیتورینگ تجهیزات اندازه گیری از طریق سیستم کنترل در نرم افزار های اتوماسیون پردازش انجام میگیرد.این نسخه برای استفاده در محیط های انفجاری/مخاطره آمیز طراحی شده است.لایه فیزیکی پوشش کونفورمال طبق استاندارد IEC 61158-2 که اجازه می دهد قدرت از طریق درگاه باس به آلات میدانی انتقال یابد، در حالی که محدودیت جریان باعث جلوگیری از شرایط انفجار می شود حتی اگر ایراد فنی رخ دهد.تعداد دستگاه هایی که به یک سگمنت PA متصل هستند توسط این ویژگی محدود می شوند. نرخ تبادل داده های PA 31.25 کیلو بیت بر ثانیه می باشد.